Snyggaste retro-staken – ett riktigt kap!

IMG_4427
Dessa två underbara ljusstakar står hemma hos min syster Emma och hennes man Alexander Norén (har lovat att ge cred åt Alexander som tagit den fina bilden). Jag köpte dessa ljusstakar på Stadsmissionen för 15 år sedan. Betalade 20 kr, resp. 29 kr för dem. Syster och svåger fick dem som påskpresent eftersom de är födda under 1970-talet då stakarna var som hetast. Kanske känner du igen de glada stakarna? De stod i många svenska hem under 1970/80-talen. Visst, är de läckra och än så länge är de skamlöst billiga. De är tidlösa, känns alltid lika moderna trots att de fyller 54 år. Kom 1966 och tillverkades hos Guldkroken i Hjo. Ett familjeföretag som i stort sett engagerade hela den idylliska lilla stan vid Vätterns strand. Kvinnan bakom formen är Märtha Grunditz, en okrönt designdrottning. Hon var gift med Åke Grunditz som startade Träkroken 1946. Till en början tillverkade man trätomtar, många hemarbetande kvinnor  i Hjo satt och målade tomtarna, och man hade samarbete med Hemslöjdsförbundet. Så småningom började Träkroken också arbeta med keramik. Det nya verksamheten döptes till Guldkroken efter det bördiga området där Hjo ligger.  Under 1960-talet och framförallt 1970-talet var Guldkroken en succé och folk vallfärdade till Hjo för att handla keramik som både var handdrejad och gjuten på fabriken i stan. Man hade showroom i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men även i Los Angeles. Märtha Grunditz låg bakom all design. Det talas om den unika känsla som hon hade för vad som skulle komma och vad som låg i tiden. Denna ljusstake med tre armar kom 1966.  Tre år senare hade man lyckats hänkla på ytterligare två armar på staken. Nedan ser du några exempel på de femarmade. Finns även tvåarmade. Så 1973 kom den även som enarmad. De finns också i en mängd färger, turkos, ljusgrön, mörkgrön, gul, orange, vit, brun, blå och till och med i guld!
item_1211840_c6fb5975e0
Hur ligger då priserna? Ja, på loppisar kan du fortfarande hitta dem för 20 spänn, men nu har vi börjat få upp ögonen för Märtha Grunditz fantastiska ljusstake. På Tradera och Blocket kan de gå för mellan 100 och 500 kr. De större auktionshusen tar inte in dem, men en del mindre. Dessa två såldes i november för 300 kr, utropspris var 400 kr hos Skånes Auktionsverk/auctionet.com. Då fanns även originalkartongerna med. De sista stakarna tillverkades i början av 1980-talet, de nya ägarna, familjen Owren, som köpte Guldkroken försökte att ta upp produktionen igen i Portugal. Men Annika Owren berättade för mig att tillverkningen var svår och att priset på staken skulle bli alltför högt. 
item_394593_63f668631a
Dessa två vita var ute på auktion hos Gästrikland Auktionskammare för fyra år sedan. Utropet var 600 kr men de förblev osålda. Då var det lite mycket pengar för dem, men idag hade de kanske sålts. För visst är Märtha Grunditz ljusstakar fantastiska. Har sett bilder på dem hemma hos en kvinna som har bästa smaken. Hon samlar på dem, och har ställt dem tätt ihop på en vit hylla, säkert 20 stycken i olika kulörer. Ser hur läckert som helst ut! Ska försöka få tag på bilden och publicera den här. Ska även återkomma till historien om Guldkroken, finns mycket  att berätta och många andra alster att visa. Till dess kan vi väl enas om att döpa denna ljusstake till Märtha, efter 1970-talets okrönta designdrottning! Tack till Birgitta Lundgren Pierre och Annika Owren som tagit sig tid och berättat om Guldkroken för mig!

Författare: retrolotta.blog.com

Editor, redaktör. Retro-lover

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: