Vilket rum drömde du om?

img_8785
1970-tal. Det här rummet som fanns med i en av Ikea-katalogerna i början 1970-talet drömde jag om. Ville gärna ha tapeten, men fick inte den i mitt nya rum. En vävtapet med rödmålad bakgrund blev det istället, samt en rödmelerad heltäckningsmatta. Sminkbordet var bara att glömma. Påslakanet och sänglampan fick jag dock. Bingo! Bakom inredningen i detta rum låg de unga Konstfack-tjejerna Charlotte Rude och Hjördis Olsson-Une. De arbetade i fem år på Ikea och skapade en massa möbler som riktade sig mot barnen och ungdomarna i familjen. Bland annat fåtöljen GoGo av stålrör och barnstolen Dino, även den i stålrör. Dino finns på Nationalmuseums designavdelning. Någon har sagt att Charlotte och Hjördis blåste nytt liv i designavdelningen Ikea.
IMG_8796
1972. Men det var svårt att välja. Även detta rum var ju supersnyggt, fast i andra kulörer. Coolt med den låga sängen Vi och det fantastiska överkastet i mönstret Alfi av Sven Fristedt.  Både Vi och Alfi kom 1972. Sven Fristedt var knuten till Ikea mellan 1968 och 1985 och gjorde massor av härliga textilier. Under 1960-talet hade Ikea en egen textilateljé. Sven Fristedt stod för flera av deras textila succéer. Och i boken Ikea the Book skriver författaren Staffan Bengtsson om Sven Fristedt; Hans produktion i mitten av 1960-talet var lika flummig som Beatles och minst lika grafiskt elegant som den som levererades från Maja Isolas Marimekko i Finland.
IMG_8800
1972. Den här spegelhurtsen som heter Vi och som kom 1972 stod högt upp på min önskelista. Vilka färger och vilken praktiskt möbel. Där fanns plats för både smink och kläder i lådorna. Bredvid står lampan Klot av formgivaren Lennart Centerwall. Den kom 1970 och var en storsäljare under flera år. 
img_8789
1973. Vi klädde oss inte bara i jeans och manchester under 1970-talet, även möblerna var jeans- eller manchesterklädda. Denna liggvänliga soffgrupp heter Tajt och kom 1973, design Gillis Lundgren. På väggen två Klot lampor.  Med denna typ av möbler vände Ikea sig just till tonåringar som i och med miljonprogrammet hade fått egna rum. En miljon lägenheter byggdes på tio år i Folkhemmet. Lägenheterna var större och många barn och ungdomar fick egna rum. Även i villorna inredde man för de yngre. Där skapades allrum och gillestugor med möbler som skulle tilltala tonåringarna. . Man fick ta hem kompisar och hänga!

 

Författare: retrolotta.blog.com

Editor, redaktör. Retro-lover

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: