Det finns fler Myran på jorden än danskar!

Vad gör man en fredagkväll när maken är borta? Jo, jag sippar på ett glas vitt, äter en räksallad ur kartongen, spelar bra soul och läser in mig på den danske arkitekten Arne Jacobsen. Han verkar ha varit en rätt jobbig människa att ha göra med som anställd. Lite dryg, växlande humör, perfektionist och så. Men vilken gudabenådad arkitekt han var. Han var den mest flärdfulle funktionalisten i Skandinavien.
Då tänker jag främst på hans byggnader.
Speciellt på bostadsområdet Bella Vista och teatern Bellevue, och den lilla bensinmacken norr om Köpenhamn, som kallas för den vita staden. Lika aktuella idag som då – 2033 fyller den vita staden 100 år. Sedan finns ju SAS-hotellet från 1958 i den danska huvudstaden. Men för de flesta är det möblerna som han är känd för. Fåtöljen Ägget, stolarna Sjuan och Myran. Visste du att redan år 2000 fanns det fler Myranstolar på jorden än danskar? Stolarna är älskade världen över. Själv är jag en Sjuan-lover. Räknar in att jag samlat på mig tretton Sjuan stolar sedan 1999. Ett tag hade jag även sex Myran – men de sålde jag när jag hade ont om pengar vid en jobbig skilsmässa för över 20 år sedan. Så har jag köpt åtta Sjuan stolar till sonen på auktion för flera år sedan. Då var de betydligt mer eftertraktade. Idag kan du få Sjuan stolar för under tusenlappen på auktion. Jag skulle absolut slå till på ett par om jag gick i stol-tankar. Även om de inte är lika ”heta” just nu så blir de aldrig omoderna. Stapelbara dessutom.
Jacobsens bensinmack i den vita staden har fått ett ansiktslyft. Kolla taket över pumparna, sägs vara samma form som Myrans rygg. Och tänk att det finns betydligt fler Myranstolar än danskar på jorden!

Författare: retrolotta.blog.com

Editor, redaktör. Retro-lover

2 reaktioner till “Det finns fler Myran på jorden än danskar!”

  1. Hej!
    Tack för din fina och lärorika blogg.
    Tror du priserna på Göran Wärffs glas kommer att stiga nu efter hans bortgång?
    vänliga hälsningar Jossa

    1. Hej Josefin! Förlåt, sent svar men jag får skylla på att jag har fyllt 60 och haft kalas. Så roligt att du gillar bloggen, jag ska försöka bli flitigare. Ja, jag tror att Göran Wärffs saker kommer att gå upp. Jag tycker att den färgade varianten av lyktan Polaris redan har stigit ordentligt i pris under de senaste åren. Mvh Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: