Okänt Josef Frank tyg + andra textil-skatter på Antikmässan!

IMG_1865
1. Tyget Stream av Josef Frank har du kanske aldrig sett? Nej, det finns inte med bland hans tyger hos Svenskt Tenn. Stream ritade han 1923-1926 då han fortfarande bodde kvar i Wien och bland annat samarbetade med österrikiska textilföretaget Backhausen. Under denna period gjorde han även andra mönster, bland annat ett som heter Bow. Några av dem trycktes upp för några år sedan av Almedahls. Men visst vore det härligt om någon kunde trycka det igen. För det är snyggt, eller hur? Flera stycken av Stream hittade jag i Movingons monter. 
IMG_1872
2. Kyoto heter detta tyg från 1972 som Tom Hedqvist formgav för 10-gruppen. Han var en av de som var med och startade gruppen som bestod av 10 designers. Kyoto är ett av de äldsta mönstren i 10-gruppen och trycktes av Borås Wäfveri. Jag och min kompis Susanna var stora fans av 10-gruppen. Minns att vi sydde korta kavajer med puffärm i några av deras tyger (undrar om det finns några bilder). 10-gruppen var hur heta som helst under flera år, många var de som försökte efterlikna deras produktion. Bland annat Ikea, därför var det inte så överraskande att Ikea köpte upp 10-gruppen för tre år sedan. Nu väntar vi bara på att Ikea trycker upp tyget Kyoto igen. Jag skulle gärna ha ett par påslakan i Kyoto. På Antikmässan hittade jag tyget hos teda art project
IMG_1936
3. Vicke Lindstrand har inte bara gjort glas och keramik. 1944 fick han i uppdrag att rita ett ridåtyg till nybyggda Malmö Stadsteater. Tyget trycktes hos Elsa Gullbergs. Mönstret stämmer med originaltyget men inte kulören. Ridåtyget var rött. Men slarvades tyvärr bort i slutet av 1970-talet. Därefter trycktes Ljunglöfs upp det igen med hjälp av Vicke Lindstrands son Ola. Ett sagolik mönster som verkligen borde komma i produktion igen. Under Antikmässan fann jag det hos modernform.

Författare: retrolotta.blog.com

Editor, redaktör. Retro-lover

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: