10 dyrgripar från 2000-talet!

Studioilse w084. En prisbelönt arbetslampa av den engelska designern Ilse Crawford för den svenska armaturfirman Västbergs. Kom 2008. Ilse Crawford är en av de hetaste formgivarna och inredningsarkitekterna under 2000-talet. Har bland annat jobbat med Ikea.

Puppy. Pall/leksak i glasfiber som kom 2005. Formgiven Eero Aarnio som under 1960-talet experimenterade mycket med plast och gjorde flera fåtöljer som är designklassiker idag. För att livnära sig arbetade han även som fotograf och förpackningsdesigner. Puppy finns i två storlekar och i grönt, orange och vitt.

Eden. Bord som ingick Ikea PS 2005/2006, med rubriken Nytänkande och återanvändning. Tillverkat i röd björk som brukar ses som spillvirke och slängas. Formgivet av Jon Karlsson. Hade ett utrop på 1 500 kr hos Bukowskis. Är en riktig miljöhit!

”Cactus”. Ljusstake som ingick i Ikea PS kollektionen 2017. Kallas ibland för Cactus eftersom den påminner om en kaktus i formen. Men formgivaren Henrik Preutz var inspirerad av en Allen key (insexnyckel) har han berättat. Ljusstaken som kom i ett platt paket och som man skruvar ihop själv kostade 99 kr, idag kan de gå för runt 500 kr på andrahandsmarknaden. Tillverkades i blått, vitt, knallrosa och silver.

Make up. Mun och läppstift i serien Make up av Åsa Jungnelius för KostaBoda 2009. Hennes mission var att diskutera konsumtion. Jungnelius brukar kalla sig för glasfeminist. Idag är hon lektor på Konstfack och har bland annat fått uppdrag att utforma den nya tunnelbanestationen Hagastaden som ska stå klar 2025.  Make up serien finns i olika färger och storlekar.

Gråsippa. Under flera år formgav Signe Persson-Melin fantastiska trädgårdssaker för Byarums bruk. Här växtkärlet Gråsippa, tidigt 2000-tal, som finns i tre olika storlekar och i sandblästrad aluminium. De går redan dyrt på auktioner.

Flow. Inför Svenskt Tenns 80-års jubileum 2004 bjöds tio svenska kvinnliga formgivare in för att hedra grundaren Estrid Ericson med en ny kollektion Svenskt Tenn. Konstnären Sissi Westerberg gjorde ljusstaken Flow med sina organiska former i tenn. Är redan en klassiker.

Greta. Soffa som även kom som i en stolmodell år 2014. Ny modernare variant på pinnsoffan och pinnstolen. Design Emma Olbers för Tre Sekler. Tillverkad i svensk björk.

Röhsska. Även kallad den demokratiska stolen. År 2019 vann konstnären Fredrik Paulsen pris med sin stol Röhsska på möbelmässan. Med den ville han väcka frågor runt designprocessen. Den är enkel i sin form och gjord i enkla material. Året därpå utökades den med en barstol.

Mr Jones. Soffa, formgiven av Alexander Lervik, en av våra mest hypade designers just nu. Det är en modern version av den klassiska stora Howard fåtöljen. Kom 2016 och fick stor uppmärksamhet.

Författare: retrolotta.blog.com

Editor, redaktör. Retro-lover

Lämna en kommentar