Mina favoriter från Antikmässan!

IMG_8238
1. Är de gjorda för 200 år sedan eller är de nutida? Älskar Anne Nilssons unika ljusstakar för Orrefors. Fanns hos Söders Antikhörna, pris 2 400 kr. Kom under 1980-talet.
IMG_8157
2. Vackraste vägglamporna. Om dessa vägglampor i mässing har jag tipsat flera gånger i Aftonbladet genom åren. Nu hängde de på den ljuvliga vägg i montern hos retroaffären Noma. Fyra stycken är formgivna av norrmannen Svend Aage Holm-Sörensen, de övriga tre är från firma Lars Holmström i Arvika. Vägglampor är riktiga bubblare! Släng inte.
2E21B171-9B2B-44B3-B720-7DE8904013E2
3. Skulptur av Gunnar Kanevad Denna skulptur i gjutjärn från 1976 brukar ligga i fyndlådorna. Synd har jag tyckt i flera år. Nu stod den hos en handlare på Antikmässan. Prislappen var 1 500 kr! Väl värd sitt pris tycker jag. Vilket hantverk.
6.a.kossor
4. Snyggaste kossorna- allmoge är tillbaka! Allmoge har varit hopplöst ute under många år. Men det senaste året har jag haft en känsla av att det är på väg tillbaka. Sten Torstensson som har Stens Antik i Mellerud och är specialiserad på svensk och norsk allmoge bekräftade delvis mina aningar. Ja, det är faktiskt fler och fler yngre som kommer in och handlar. Och på Antikmässans scen kom nästa bekräftelse på allmogens revival. Trendduon Elsa Billgren och Sara Wood vurmar starkt för allmoge. Dessa kossor fanns i Stens monter och kostade runt 2 000 kr/stick. Han berättade att han inte kunnat motstå dem trots att de var täljda så sent som 1972 av någon med signatur S.N. Sten upplyste mig också om att på en täljd kossa går det 1 000 täljda hästar!
IMG_8185
5. Fruktbordet av Yngve Ekström. Redan första kvällen av Antikmässan upptäckte jag detta lilla bord i teak. Tyckte det var hur snyggt som helst, men hade inte en aning om vem som låg bakom det. Mannen som driver retroaffären Den femte våningen i Midsommarkransen utanför Stockholm berättade att det var ett bord av Yngve Ekström. Var på vippen att slå till, men var skulle jag ha det? Ville dock veta mer om bordet så jag ringde väninnan Brita-Lena Ekström som är dotter till Yngve. Men oj, är fruktbordet på Antikmässan, sa Brita-Lena. Jag har en hel del av pappa, men inte just det. Det har jag faktiskt varit på jakt efter. Nästa morgon var Brita-Lena på plats på Antikmässan och köpte bordet som hennes pappa Yngve formgav för Källemo. Pris:         3 900 kr. Fruktbordet har hittat hem!
IMG_8159
6. Öländsk kalksten i denna vas. Kalksten är riktigt trendigt! Fanns hos Fryxells antik för dryga    9 000 kr.
IMG_8201
7. Härlig terracotta-skulptur. Har alltid drömt om att få skulptera, men aldrig haft tid. Tog den snabba vägen och köpte den här på Antikmässan. Fanns hos Solveig som har Solitär antik. Hade dessutom initialerna C.R, och jag heter ju egentligen Charlotte Reberg. Föremålet var utvalt av Elsa Billgren och Sara Wood. Kanske inte en framtida dyrgrip, men vacker. Betalade 400 kr.
1.a.spegel kanevad
8. Retrospegel Gunnar Kanevad. Under några år har jag här i Aftonbladet tipsat om konsthantverkaren Gunnar Kanevads verk. Har tyckt att de har gått för billigt, bara någon hundralapp har de kostat, om de ens har gått sälja. Senast förra helgen såg jag en skulptur för hundra kronor på en loppis i Gustavsberg. Köpte den inte, maken ojjar sig för att vi har för många prylar. Nu på Antikmässan gick jag förbi duktiga Isak Ströms monter, han driver Modernisten. Där hängde en helt underbar spegel av just Gunnar Kanevad som har sin verkstad i Linköping. Priset? Ja, 18 000 kr.

Författare: retrolotta.blog.com

Editor, redaktör. Retro-lover

En tanke på “Mina favoriter från Antikmässan!”

  1. Fruktbordet av Yngve Ekström är genialisk, och vacker. Priset, 3900 SEK, är ett fyndpris för ett stycke unik svensk möbeldesign.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: