Missa inte Döderhultaren!

item_1213596_166890e58d

Blir helt fascinerad av Döderhultaren! Vilket hantverk, vilken människa och vilket öde. När jag var liten stod alltid en byst framme som föreställde Döderhultaren, skulpterad av Arvid Källström  (morfar till Håkan Juholt). Hur som helst så hade Döderhultaren som egentligen hette Axel Robert Pettersson (1868-1925) gått i lära hos Arvids pappa Edward som också var skulptör. Edward tyckte dock att Döderhultaren var värdelös och i hemstaden Oskarshamn sågs han som ett original. Han hade ett talfel och haltade. Och han kom inte ens iväg till USA utan spelade bort reskassan i Malmö. Först i 40-års åldern blev han världsberömd för sina skulpturer.

Nu går en del av dem på auktion doderhultaren

item_925925_f0c4a686b4
Världsberömde Döderhultaren porträtterad av skulptören Arvid Källström.

Författare: retrolotta.blog.com

Editor, redaktör. Retro-lover

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: