Har du en dyrgrip i furu?

Har du dessa furumöbler i något förråd eller i sommarstugan? Ja, då kan du fira lite. De är gjorda av Roland Wilhelmson eller Roland Williamsson som en del skriver. Hans massiva möbler är idag det hetaste du kan ha. Han gjorde dem från slutet av 1960-talet och ända in på 1980-talet. En del producerade han själv i Ågesta och de är oftast bara signerade i skrivstil med en svart tuschpenna. Bordet du ser är däremot formgivet av Wilhelmsson men tillverkat av Karl Andersson & Söner i Huskvarna. Borden är ofta etikettmärkta. De hade produktbeteckningen RW 150 – 152 och såldes ibland tillsammans med stolar av Börge Mogensen berättar Ingvar Wadskog som idag driver sina förfäders släktföretag vidare, tillsammans med sina barn. Tyskarna var som galna i furumöblerna och de exporterades i mängder dit. I en broschyr från Karl Andersson & Söner, 1973, kan man läsa ”RW-bord är en grupp sköna och stabila bord av massiv kvistig furu i kraftiga dimensioner och med ärliga synliga konstruktioner tillverkade av skickliga hantverkare”.

RW-bord

Bänkarna av Wilhelmson heter Bamse och tillverkades av honom själv i Ågesta. De svenska auktionshusen auctionet, Bukowskis och Auktionsverket får ibland in en och annan sak av honom. Värderingen ligger runt några tusen men men kan gå för 20 000 kr. I många fall är det internationella handlare som sedan säljer dem vidare för betydligt högre summor. Varför har då Wilhelmssons möbler plötsligt blivit så eftertraktade? Jo, under de senaste 15 åren har Axel Einar Hjorts sportstugemöbler i furu från 1930-talet gått för hundratusentals kronor. Det är nämligen status för jet-setmänniskorna att ha hans möbler i sina små ”chalet” i Alperna. Därav priserna. Men nu vill man ha lite ”nytt” och har då riktat blickarna mot våra furumöbler från 1970-talet.

10646673_fullsize
Skåpet Lovö av Axel Einar Hjorth, 1930-tal. Brukar gå för allt mellan 100 000 och 250 000 kr.

En annan orsak till furuns comeback är att det ligger helt rätt i tiden menar Ulrika Ruding, chefsintendent vid Auktionsverket i Stockholm. Hon pekar bland annat på hm:s nya satsning arket som lanseras världen över  i år. Till cafeerna i de nya Arket butikerna har man låtit nyproducera Carl Malmstens furustol Skedblad från 1936. Även hos Modernity, en våra mest internationella kända handlarna som ställer ut på de fina mässorna världen över, har furumöblerna blivit fler och fler. Hos Modernity finns bland annat Wilhelmssons bänk Bamse från 1974 ute till försäljning för 15 000 kr.

9948504_fullsize
Stolen Skedblad från 1936, av Carl Malmsten.

Men vem är då Carl Wilhelmsson? Det är svårt att få fram fakta. När jag frågar handlare och intendenter är det ingen som riktig vet. Ingvar Wadskog hos Karl Andersson & Söner berättar att han själv aldrig har träffat Wilhelmsson men att hans förfäder som drev företaget måste ha gjort det. Inte heller Andrew Duncanson på Modernity vet så mycket mer. Han köpte in bänken Bamse för att han tyckte det var en fin och gedigen möbel. När jag googlar hittar jag en privat livstilsblogg där en kvinna berättar att hon har tagit över föräldrarnas matbord i massiv furu och att det är gjort av Roland Wilhelmsson. Vidare skriver hon att han tillverkade möbler av rivningsvirke från Klarakvarteren i Stockholm.

Vet du kanske mer? Hör av dig….

P.S. Imorgon kan du läsa om alla andra furumöbler du ska spara eller hålla utkik efter. För det är inte bara Wilhelmssons möbler som är eftertraktade. D.S.

 

Författare: retrolotta.blog.com

Editor, redaktör. Retro-lover

4 reaktioner till “Har du en dyrgrip i furu?”

  1. Har en trebent ljusstake i massiv furu.(Benen har formen av runda klot) Är tänkt att stå på golvet. Höjd ca 30 cm och diameter ca 20 cm.

    1. Hej Ann! Ber om ursäkt för att jag inte har sett din fråga förrän nu. Det är svårt att säga hur mycket din ljusstake skulle vara värd när jag inte har en bild att titta på. Bäst är om du tar en bild och mejlar över samt skriver ner lite historik om den. Var du har köpt den med mera. Mvh Lotta Reberg

  2. Jag har flera möbler som ser likadana ut i sommarhuset från 1968/69. De är från Stig Larson, som hade sin affär på Söder på 60/70-talet. Flera bänkar, med lösa dynor av skinn. ett lågt soffbord med en väldigt tjock bordsskiva, flera avlastningsbänkar, samt en mer normal skinnsoffa med ram i furu. Är det lika attraktivt? Om jag vill sälja dom, vart är det bäst att vända sig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: