Ljusstaken var en dyrgrip!

Ljusstaken var en dyrgrip – nytt blogginlägg!

Hösten 2013 föll jag pladask för en liten mässingspryl på nätauktion hos Hammaroauktionsverk i Värmland. Älskade formen och trodde det var en skulptur. La ett bud på 125 kronor och fick den. Någon vecka senare kom den hem med posten. Det visade sig vara en ljusstake, stämplad Skultuna och med en signering som jag inte kunde tyda. Den åkte upp på spiselkransen där står den fortfarande tillsammans med några djur från Ghana.

forssell

Några månader senare såg jag flera stycken ljusstakar på Antikmässan i Älvsjö. Vad ska du har för dem undrade jag som såg chansen att få en kompis till min ljusstake.  2 500 kronor styck svarade killen i montern. Plötsligt hade min formfavorit ökat 2 000 procent i värde. Fick veta att det var ljusstaken Aniara av formgivaren Pierre Forssell (1925-2004) vid Skultuna bruk. Han kom med ett helt nytt formspråk till det gamla mässingsbruket. Än i dag tillverkas några av hans saker vid Skultuna. Men inte mina Forssell favoriter som du ser här nedan. De går på auktion för en del pengar, ibland upp 10 000 kronor.

En av de som tidigt fick upp ögonen för Pierre Forssells design är Alexander Nordling som har Nordlingsantik i Stockholm. Alexander är någon som jag gärna lyssnar till, han är otroligt duktig och kunnig. Kan berätta mer om honom längre fram.  I väntan på det kan du ju alltid hålla utkik efter Pierre Forssells mässingsalster. För nu har folk börjat upptäcka hans saker. Under 2015 hade Bukowskis en utställning med hans formgivning av lyktor, ljusstakar, ljushållare, vaser och lampor. Tyvärr, missade jag den!

Författare: retrolotta.blog.com

Editor, redaktör. Retro-lover

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: